Van zaterdag 21 juni tot en met zondag 22 juni 2014.
Een nieuwe uitdaging: de 10 Belgische kustgemeenten bezoeken per kusttram. Van De Panne tot Knokke-Heist, heen en terug. Met de trein naar Oostende, overnachting in hotel Albert II, met een dag-pas tweee dagen onbeperkt sporen met de kusttram, verborgen plekjes bezoeken en vooral genieten.
Vertrokken rond 7u00 in Mortsel, via Mortsel Oude-God per trein naar Antwerpen-Centraal, overstap in Gent-Sint Pieters en zo naar Oostende. Verder met de kusttram naar onze eerste stop: Koksijde.
Koksijde
Zuid-Abdijmolen, J. Van Buggenhoutlaan, halte ‘Koksijde Ster Der Zee’, toegang 1,00 euro.
De staakmolen dateert van 1773 en stond oorspronkelijk te Houtem, bij Veurne. De gemeente Koksijde kocht de molen aan in 1952 en plaatste hem op dezelfde plaats als de oorspronkelijke Abdijmolen. De restauratie ervan was in 1984 voltooid. Om de molen te doen draaien is er een windkracht van vier Beaufort nodig. De molen maalt ongeveer 150 kg graan per uur. De bloem wordt in drie plaatselijke bakkerijen verwerkt.
Van de gids, die tevens de molenaar is en nog bijna dagelijks graan maalt in de molen, hoorden we enkele nieuwtjes. Zo gebruikten ze vroeger de stand van de wieken om bepaalde boodschappen door te geven (ten tijde van oorlog), had elke molenaar een soort geheimschrift om de inhoud van z’n zakken gemalen graan aan te geven, en komt nu al het graan voor bakkersbloem uit het buitenland (o.a. Canada).
De Panne
Militair kerkhof, Kerkstraat 69, halte ‘De Panne Station’.
De monumentale begraafplaats van De Panne bestaat uit een militair en burgerlijk gedeelte. Ze werd in 1918 aangelegd midden in de duinen bij “Moeder Lambik”. De begraafplaats bevat zowel monumentale graftekens als kleinere monumenten. Achter de gemeentelijke begraafplaats van De Panne vind je de grootste Belgische militaire begraafplaats in West-Vlaanderen. Hier liggen ongeveer 3370 Belgische soldaten begraven. Tijdens de Eerste Wereldoorlog deed het hotel l’Océan in De Panne dienst als hospitaal. Soldaten die er aan hun verwondingen overleden, vonden een laatste rustplaats op deze begraafplaats. Zowat de helft van de hier begraven Belgische soldaten liet het leven tijdens het Eindoffensief in 1918.
Moeder Lambik (taverne, resto), De Pannelaan 185 (einde van Kerkstraat, aan groot rond punt).
Monument van Leopold I, halte ‘De panne Esplanade’ (op den dijk).
Bier ‘Pier Kloeffe’: deze Gouden Pier kloeffe is een ambachtelijk gebrouwen bier naar het origineel recept van: “De orde van Pier Kloeffe”, in de traditie van het rijk vissersverleden van De Panne. Blond, 8.5°, hoge gisting.
Standbeeld ‘Piere Kloeffe’, dijk/duinen.
Oostduinkerke
Standbeelden garnaalvissers, Zeedijk 444, halte ‘Oostduinkerke-bad’.
Openlucht zwembad, in renovatie; terug open in 2015.
Nieuwpoort
Jachthaven, halte ‘Nieuwpoort Stad’
Bier: ‘Nieuwpoortse Roste Jeanne’: de naam verwijst naar Jeanne Panne, de heks van Vlaanderen, die in de 17e eeuw, net als 16 andere heksen, op het Marktplein van Nieuwpoort werd verbrand. Haar woelige leven wordt om de twee jaar (even jaren) geëvoceerd in een groots stadsfestival. “Roste” is een dialectvorm voor rood en roestkleurig en verwijst naar het amberkleur van het bier. Smaakbeschrijving: “Roste Jeanne” is een licht wazig bier, oranje-amber van kleur, en heeft een mooie licht-beige schuimkraag. Het aroma is elegant en heeft hints van mout, brood, noten en verfrissende, naar bloemen ruikende hop. De ronde smaak bezit toetsen van granen, noten, caramel, walnoten, cederhout en verfijnde hoppesoorten. Dit uitzonderlijke bier heeft een zachte nasmaak en eindigt met een zinderende fraicheur van hop bitters. Dit bier kan perfect geserveerd worden als aperitief, maar kan ook zowel bij vis- als bij vleesgerechten gesmaakt worden. Alcoholpercentage van 7%.
Middelkerke
Bierweekend: eén weekend wordt de Middelkerkse wandeldijk de langste toog van België. Drie dagen lang maken tientallen brouwerijen zich meester van de Zeedijk.
Westende
Villa Les Zéphyrs, halte ‘Westende Bad’, Prijs 2 euro, Open van 9.30 – 12 u. en 13.30-17 u.
De Westendse villa Les Zéphyrs werd in 1922/23 gebouwd in opdracht van het Gentse echtpaar dokter Henri Muyshondt-Conard. Het was een vervanging van de tijdens de Eerste Wereldoorlog finaal vernielde villa Mon Abri, gebouwd in 1902 naar een plan van de architect Van Hoecke-Dessel.
Oostende
Bier ‘Keyte’: in 2004 herdacht de stad Oostende het Beleg van Oostende. De Oostendse Bierjutters hebben al kort na de oproep van de Cultuurdienst beslist om ook een activiteit te organiseren in het kader van het Belegjaar. Op hun verzoek, en met hun richtlijnen, maakte de ambachtelijke en familiale brouwerij Strubbe uit Ichtegem drie verschillende proefbrouwsels. De keuze en het resultaat: Keyte, een blond origineel bier van 7,5 %vol.alc. van hoge gisting en met smaakevolutie. Ingrediënten: bronwater, pils en Münich gerstemout, hoppellets, verse gist, bleke kandij. Eigenschappen: blond bier van 7,5 %vol.alc. van hoge gisting met nagisting op fles.
Bredene
Beeldentuin André Huygebaert, Duinenstraat 106 (elke dag, van 8.00 tot 19.00 uur), Halte ‘Bredene aan Zee’
De beeldentuin bestaat uit prachtige werken en beelden in terracotta, brons en carara marmer. Het betreft een permanente tentoonstelling in de binnentuin van WZC Wackerbout. Toegang gratis.
Watertoren, Dorpstraat 22 (nog iets verder de duinenstraat volgen, op het einde rechts afbuigen.
De watertoren van Bredene werd in 1956 in gebruik genomen. De bijzonderste karakteristieken zijn de inhoud van 800m3 , het gemiddeld peil van de kuip: 43 m en grondpeil: 4,10 m. De top van de watertoren ’torent’ 50,58 m boven het voetpad.
Wenduine
De Spioenkop, een uitkijkpost op de op één na grootste duin aan de Belgische kust (31 meter).
Blankenberge
Bier: Kokketeute (mooi meisje).
Belgian Pier: met zijn 75 jarig bestaan heeft de ‘Belgium Pier’ te Blankenberge een rijke geschiedenis achter de rug en behoort ze tot het nationaal patrimonium.
ZeeBrugge
Seafront Zeebrugge Vismijnstraat 7, 8380, Halte ‘Zeebrugge Vaart’ (10u tot 17u, tot 16u00 duikboot + themapark, Volw. 12,50 euro, student: 11,00 euro)
Heist
Sincfala Museum van de Zwinstreek, Pannenstraat 140 (Dagelijks open van 10.00-12.00 en 14.00-17.30 uur, toegang volw. 3,50 euro, -26: 1,00 euro), Halte: ‘Heist Heldenplein’.
Ontdek in het Oud Schoolgebouw het harde dagelijkse leven van de Heistse vissers en hun familie. Grasduin in het bezoekerscentrum in de geschiedenis van 2000 jaar Zwinstreek. Ga in de museumtuin aan boord van de garnaalschuit Jessica. Klik hier voor praktische bezoekersinformatie.
Het weekend zit erop. Om 20u00 de trein naar huis, rechtstreekse tot in Antwerpen-Berchem, vandaar verder de bus. Ongeveer 200 km trein, 100 km tram, 15 km te voet.